Varmepumpe: 5 facts om varmepumper
Varmepumper er efterhånden blevet en fast bestanddel af det danske opvarmningslandskab, og med rigtigt god grund. En varmepumpe er nemlig ikke blot en rigtig miljøvenlig varmekilde; den vil nemlig også give dig store besparelser på din årlige varmeregning. Som du måske allerede ved, så fungerer en varmepumpe ved at omdanne den iboende varme fra luften eller jorden til varme radiatorer, behagelig gulvvarme og ikke mindst dejligt varme brusebade. Til gengæld kender du måske ikke disse 5 facts om varmepumper.
1. Fordampning og kondens
En varmepumpe anvender altså energien fra det omkringliggende miljø (altså luften eller jorden) til at producere varme til din bolig – enten via en blæser eller via varmerørene. Men hvordan foregår dette så helt præcist? Selve opvarmningsprocessen i en varmepumpe foregår på mange måder fuldstændigt på samme måde som et almindeligt køleskab. Varmepumpen vil nemlig fordampe og dernæst kondensere varmen fra luften eller jorden, og dernæst sende den ud i boligens varmerør eller ud i atmosfæren i form af varm luft. Læs mere om varmepumper her.
2. Varmepumper kræver radiatorer i en bestemt størrelse
Hvis du skulle være interesseret i enten et jordvarmeanlæg eller en luft til vand varmepumpe til at opvarme dine gulve, så vil dette bestemt give rigtig god mening. Begge varmepumper kræver nemlig et vandbaseret opvarmningsnetværk for i det hele taget at fungere. Dette gør begge varmepumper helt perfekte til at opvarme boliger med gulvvarme, hvor gulvet jo netop opvarmes via de indbyggede rør. Der hvor begge varmepumper til gengæld vil komme lidt til kort, er i forbindelse med størrelsen på radiatorerne i boligen. Der kræves nemlig radiatorer i en lidt større størrelse for at disse varmepumper skal kunne fungere ved 100% kapacitet.
3 Varmepumper har en indbygget el patron
En standard varmepumpe kommer også med en indbygget el patron, hvilket rigtigt mange mennesker slet ikke er klar over. Denne el patron er designet til at give en hjælpende hånd, hvis din varmepumpe kommer på overarbejde. Dette vil f.eks. forekomme i boliger med ringe isolering, hvor varmen nemmere vil sive ud af huset eller på usædvanligt kolde vinterdage. Dette vil desværre resultere i et større strømforbrug, idet en el patron som navnet antyder selvfølgelig har brug for strøm for at kunne fungere.
4. Varmepumpens ydelse spiller en afgørende rolle
Enhver varmepumpe kommer med et bestemt antal kilowatt, der svarer til pumpens samlede ydelse. Og netop varmepumpens ydelse er af afgørende betydning, når du skal vælge varmepumpe til netop din bolig. For jo flere sjæle der bor under samme tag, jo større ydelse vil det jo kræve at levere nok varme og varmt vand til alle. Så prøv måske at tage en snak med en fagmand inden du investerer i en varmepumpe. Vedkommende kan jo nemlig rådgive dig om hvilken ydelse, der vil passe bedst til netop din husstand.
5. SCOP tal
Varmepumper anvender SCOP som måleenhed, og kan give dig et praj om en bestemt pumpes effektivitet. SCOP tallet vil angive hvor meget strøm en varmepumpe anvender til at producere varme, og her bør du absolut være på udkig efter et så højt SCOP tal som overhovedet muligt. For jo højere et SCOP tal, jo mere effektiv vil din nye varmepumpe naturligvis være.